قبل از صحبت درباره حکم خیانت بهتر است بدانیم در اکثر قانونهای جهانی، خیانت به شکل عمومی به عنوان یک تخلف اخلاقی و اجتماعی شناخته میشود و در بسیاری از جوامع به شدت مورد نکوهش قرار دارد. از نظر فقهای و دینی، خیانت همسر به شوهر یا برعکس، موجب بروز گناه و تضییع ارزشهای اخلاقی و فساد در زندگی زناشویی میشود.
با وجود اینکه در برخی از کشورها، قوانین خاصی برای مجازات خیانت در زندگی زناشویی وضع شدهاست، در بسیاری دیگر از جوامع، حکم خیانت مستقیماً به عنوان یک جرم قانونی مورد پیگرد قرار نمیگیرد و بیشتر در راستای حل و فصل اختلافات خانوادگی و طلاق مورد توجه قرار میگیرد. معمولاً در حالت خیانت، عدالت در راستای حمایت از طرف مظلوم (همسر مخدوش) و تسهیل فرآیند جدایی یا طلاق در صورت نیاز عمل میکند. بنابراین، هرگونه تصمیمگیری در خصوص حکم و جرم خیانت بستگی به قوانین و مقررات محلی، فرهنگ و اعتقادات جامعهای که افراد در آن زندگی میکنند دارد.
خیانت همیشه دردناک بوده و هست و هیچوقت نمیتوان آن را انکار کرد خیانت به معنای بدعهدی جرم، بیوفایی و پیمان شکنی و… میباشد ولی اگر بخوایم خیانت را در روابط زناشویی معنا کنیم میتوان به ترجیح دادن شخصی نسبت به شریک زندگی خود معنا کرد. حال در این نوشته قصد داریم خیانت زوجه به زوج را مورد بررسی قرار دهیم و حقوق و تکالیفی که بر عهده طرفین قرار میگیرد را یک به یک بررسی کنیم. متاسفانه قانون و شرع مسکوت است و تعریفی در مورد خیانت در روابط زناشویی ارائه نداده اند و مجبوریم به عرف رجوع کنیم.
در عرف متاسفانه، در حال حاضر نمیتوان تعریف دقیقی از خیانت در روابط زناشویی ارائه داد عده ای رابطه ی جنسی بدون عشق و علاقه را خیانت نمیدانند و عده ی دیگر تنها یک سلام و احوالپرسی ساده را خیانت میدانند. اما چیزی که در اینجا مشخص و واضح هست رابطه با شخص ثالث است حال چه نوع رابطهایی ؟ به نظر میرسه رابطهی صمیمی و عاطفی به صورت پنهانی به عرف جامعه نزدیکتر باشد. انواع رابطه اعم از برقراری تماس ، پیامک دادن ، رابطه نامشروع و زنا را شامل میشود. البته ذکر این نکته هم لازم است که صرف پیامک دادن سبب خیانت نمیشود بلکه پیامکها باید حاوی جملات جنسی، عاشقانه و صمیمیت خارج از عرف باشد.
اگر قصد تعریف خیانت در روابطزناشویی را داشته باشیم به نظر بنده اینگونه تعریف میشود :
زیر پا گذاشتن عهد و پیمانی است که بین زن و مرد وجود داشته و با شخص ثالث ، روابط خارج از عرف به صورت پنهانی یا علنی برقرار میکنند.
خیانت به همسر متاسفانه یا خوشبختانه به صورت مستقل جرمانگاری نشده و باید به قالب ها و نوع خیانت توجه کنیم و بر اساس آن حکم کنیم.
قبل از اینکه حکم خیانت و مجازات قالبهای مختلف خیانت را بررسی کنیم بهتر حق و حقوق طرفین را بررسی کنیم.
حقوقی که برای زوجه همچنان پا برجاست :
مهریه
متاسفانه این یک باور غلط است که آحاد جامعه فکر میکنند با خیانت زوجه مهریه به او تعلق نمیگیرد بلکه همین که عقد نکاح بین طرفین بسته شود زوجه مالک مهریه میشود.
اما طرفین عقد نکاح یعنی زوج و زوجه میتوانند با هم توافق کنند که زوج از شکایت خود بگذرد و زوجه از مهریه و به صورت توافقی از یک دیگر جدا شوند.
نفقه
اثبات خیانت زوجه به تنهایی دلیل بر عدم استحقاق او بر گرفتن نفقه نیست بلکه تنها با اثبات عدم تمکین است که میتوان نفقه را نپرداخت و خیانت زوجه تاثیری در نفقه ندارد و زوج مکلف به پرداخت است.
ارث بری از همسر
در صورتی که زوج فوت کند و بعد از خیانت از همسر خود جدانشده باشد ، زوجه از شوهر خود ارث میبرد.
حضانت فرزند تا هفت سالگی
حضانت فرزند یکی از حقوقی است که قابل اسقاط نیست و هیچ کس نمیتواند آن را از مادر سلب کند هر چند که مادر خیانت کرده باشد.
حقوقی که برای زوج بعد از خیانت زن وجود دارد :
حق طلاق را از زوجه بگیرد ( در صورتی که حق طلاق را به زوجه داده باشد )
مرد میتواند تنهایی راجع به زندگی مشترکشان تصمیم بگیرد
عدم پرداخت اجرت المثل
عدم تنصیف دارایی
مرجع صالح
مرجع رسیدگی به موارد مذکور دادگاه خانواده میباشد و اگر مرد علت طلاق را خیانت زن در دادخواست خود بنویسد باید آن را اثبات کند.
برای اثبات خیانت ، شخص ( زوج ) حتما نباید زنا را اثبات کند بلکه همین که اثبات کند صمیمت یا رابطه ایی که مورد پذیرش عرف نیست بین آنها وجود دارد ؛ کفایت میکند و از حقوق خود برخوردار باشد.
طریقه اثبات خیانت همسر از طریق رابطه نامشروع و زنا
اقرار زوجه ( ۴بار توسط زوجه )
شهادت شاهدان ( ۴ شاهد مرد جامع و شرایط)
علم قاضی ( اماره قضایی )
طریقه اثبات خیانت از طریق تلفنی و پیامک
اقرار زوجه ( یک بار کافی است )
شهادت شاهدان مطلع به خیانت ( دو شاهد )
دسترسی به تلفن و محتواهای تلفن زوجه
دسترسی به محتواهای تلفن زوجه از طریق اپراتور ها
لازم به ذکر است که تنها با ارائه عکس و فیلم خیانت زن ثابت نمیشود بلکه میتواند امارهایی برای قاضی باشد
مجازات های مربوط به حکم خیانت به همسر
در قالب زنا
تعریف زنا
ماده۲۲۱ قانون مجازات اسلامی : زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد.
تبصره ۱ ـ جماع با دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه در قُبُل یا دُبُر زن محقق میشود.
تبصره ۲ ـ هرگاه طرفین یا یکی از آنها نابالغ باشد، زنا محقق است لکن نابالغ مجازات نمیشود و حسب مورد به اقدامات تأمینی و تربیتی مقرر در کتاب اول این قانون محکوم میگردد.
مجازات زنا برای همسر سنگسار میباشد که البته شرایط خاصی دارد.
رابطه نامشروع
ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی :
هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف است .
۱تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری زوجه محکوم خواهد شد.
زوج در صورت عدم اثبات زنا و رابطه ی نامشروع زوجه به ترتیب مرتکب جرم قذف ( نسبت زنا یا لواط دادن به کسی را گویند ) و افترا ( نسبت دادن عمل جرمی به دیگری ) شده و به مجازاتهای قذف ( ۸۰ ضربه شلاق ) و افترا ( ۷۴ ضربه شلاق و ۱ماه تا ۱ سال حبس ) محکوم خواهد شد.
از طریق تلفن
از طریق تلفن زوجه خیانت کند در قالب رابطه نامشروع قابل پیگیری است قانون گذار در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی حداکثر مجازات را برای جرم رابطه نامشروع تعیین کرده است. قاضی پرونده میتواند برای رابطه تلفنی نامشروع از ۱ تا ۹۹ ضربه شلاق تعیین نماید.
خیانت در زندگی زناشویی یکی از مهمترین و پیچیدهترین مسائل است که میتواند روابط زن و شوهر را تحت تاثیر قرار دهد و در برخی موارد منجر به ایجاد شکست و ناامیدی شود. خیانت میتواند به شکلهای متفاوتی از جمله رابطه جنسی، رابطه عاطفی یا حتی خیانت مالی باشد. حکم خیانت را بررسی کردیم، در این قسمت میخواهیم عوامل مختلفی که ممکن است منجر به خیانت زن به شوهر شود و راههای برخورد با آن را بررسی کنیم. باید به خاطر داشته باشیم سازش در ازدواج و صحبت کردن پیرامون احساسات و نیازهایمان از بروز خیلی از مشکلات جلوگیری میکند.
عوامل خیانت:
- کمبود توجه: یکی از دلایل رایج خیانت، کمبود توجه از سوی همسر است.
- نیازهای عاطفی: عدم توانایی در برآورده کردن نیازهای عاطفی و روحی همسر.
- کمبود ارتباط عاطفی: فاصله عاطفی و عدم احساس نزدیکی و صمیمیت.
- مشکلات جنسی: عدم رضایت جنسی و مشکلات در زندگی جنسی.
- جذب شخص دیگر: وجود یک فرد جذاب و جذابیت فردی خارج از ازدواج.
راههای برخورد با مشکل خیانت:
- مشاوره: استفاده از خدمات مشاورهای تخصصی برای حل مشکلات و بازسازی رابطه.
- ارتباط و گفتگو: افزایش ارتباط و صحبت در مورد احساسات و نیازها.
- پیشگیری: تقویت رابطه و پیشگیری از شرایط مناسب برای خیانت.
- بازسازی اعتماد: کار بر روی بازسازی اعتماد میان زن و شوهر پس از وقوع خیانت.
- تصمیمگیری: گرفتن تصمیم در مورد ادامه یا پایان رابطه بر اساس شرایط و احساسات.
نتیجهگیری:
خیانت یک مشکل جدی و پیچیده در زندگی زناشویی است که نیاز به توجه ویژهای دارد. برخورد مناسب با این مسئله میتواند کمک کند تا زوجها بتوانند رابطهی خود را بازسازی کنند و به یک زندگی زناشویی سالمتر برسند. همچنین میتوان با پیشگیری و ایجاد رابطهی قویتر، احتمال وقوع خیانت را کاهش داد.