آیا میدانید چرخه حیات دامنه چیست و چه کاربردی دارد؟ این روزها در دنیای دیجیتال، دامنهها نقش کاربردی و بسیار مهمی را در شناسایی اکثر وبسایتها ایفا میکنند.
در واقع دامنهها وظیفه طی کردن یک چرخه حیات مشخص را برعهده دارند که از مرحله ثبت اولیه تا حذف کامل، متفاوت خواهد بود؛ بنابراین همین پیچیدگی دامنهها موجب شده است تا برخی اوقات به دلیل سهلانگاری و یا بیاحتیاطی یک دامنه بسیار مهم و ارزشمند را از دست بدهید.
اگر در رابطه با این موضوع اطلاعات کافی ندارید، پیشنهاد میکنیم با چرخه حیات دامنهها آشنا شوید تا در آینده با هیچگونه مشکلی مواجه نشوید. در ادامه با یاراجو همراه باشید که به بررسی چرخه حیات دامنه خواهیم پرداخت.
مفهوم چرخه حیات دامنه
برایآنکه بدانید چرخه حیات دامنه چیست باید با مفهوم اصلی آن آشنا شوید. هنگامی که شما نام یک دامنه را به ثبت میرسانید، این دامنه را تنها برای مدت زمان خاصی اجاره کردهاید و مالک آن نخواهید بود؛ بنابراین اگر میخواهید همچنان دامنه را داشته باشید و آن را حفظ کنید، بایستی پس از اتمام دوره فعلی، نام دامنه خود را تمدید کنید.
دقت داشته باشید که هر دامنه از یک چرخه حیاتی برخوردار است که میتوان به طور نامحدود و با تجدید منظم دامنه آن را افزایش داد.
بیشتر بخوانید: گسترش کسب و کار محلی به صورت آنلاین
مراحل چرخه حیات دامنه
در مطالب قبلی در مورد اینکه چرخه حیات دامنه یا همان domain life cycle چیست و چه کاربردی دارد صحبت کردیم، در این بخش مراحل چرخه حیات دامنه را مورد بررسی قرار میدهیم. چرخه حیات دامنه به طور کل شامل چندین مرحله است که عبارتند از:
1. آزاد برای ثبت (Available)
این مرحله نشاندهنده این است که دامنه در دسترس است و هر شخصی میتواند آن را بهراحتی ثبت کند. دقت داشته باشید که این دوره معمولاً پس از اتمام دوره ثبت یک دامنه و آغاز دوره جدید اتفاق میافتد.
همچنین بهتر است بدانید که در این مرحله مالک دامنه این فرصت را دارد تا دامنه را مجدداً تمدید کند. اما در صورتی که تمدید نشود، دامنه به حالت (آزاد) رفته و ممکن است برای فرد و یا سازمان دیگری ثبت شود.
برای تمدید دامنه هیچگونه جریمه و یا هزینهای در نظر گرفته نشده است. اما در صورتی که صاحب دامنه تمایل دارد که دامنه خود را حفظ کند، بایستی بلافاصله اقدامات لازم را انجام دهد.
چراکه این دوره برخی اوقات ممکن است بین ۳ الی ۶۰ روز طول بکشد؛ بنابراین بهتر است دراسرعوقت برای تمدید دامنه خود اقدام کنید، زیرا در صورت تمدید نشدن آن، دامنه بهسرعت به مرحله پس گرفته شده میرود و مشکلاتی را به وجود میآورد. از جمله این مشکلات میتوان به هزینههای بسیار بالایی که برای بازیابی دامنه لازم است، اشاره کرد.
2. دامنه فعال (Active)
در این مرحله دامنه فعال شده است و میتواند از خدمات مختلف اینترنتی استفاده کند. در واقع فعال بودن یک دامنه به این معناست که دامنه مربوطه بهصورت صحیح و اصولی تنظیم شده است.
علاوه بر این دادههای DNS آن به سرورهای موردنظر انتقال داده شدهاند و همچنین تمامی اطلاعات Whois آن بهروزرسانی شده است.
بهطورکلی زمانی میتوان گفت که یک دامنه فعال است که در دسترس باشد. مدت فعال بودن یک دامنه تا زمانی است که صاحب دامنه هزینههای لازم را بهموقع پرداخت کند تا دامنه بهصورت مجدد تمدید شود.
3. دوره انقضا (Expired)
در بحث دامنه و چرخه حیات دامنه چیست، دوره انقضا به معنای مدت زمانی است که مالک دامنه بایستی جهت تجدید ثبت دامنه پرداخت کند. در واقع هر دامنهای که به مرحله ثبت میرسد، دارای یک دوره مشخص شده است.
این دوره معمولاً بین یک تا چندین سال طول میکشد که در این مدت، فرد یا سازمان ثبتکننده میتواند از آن دامنه استفاده کند.
اگر مالک دامنه پیش از اتمام این دوره، هزینههای مربوط به تجدید ثبت را پرداخت نکند، دامنه به حالت دوره انقضا درمیآید. در چنین شرایطی مالک دامنه میتواند هزینه تجدید ثبت را پرداخت کند و بازیابی دامنه را انجام دهد.
اگر اقدامات لازم برای تجدید ثبت دامنه صورت نگیرد، دامنه ابتدا به مرحله حذف یکباره انتقال داده میشود و پس از آن برای ثبت عمومی آزاد خواهد شد که در چنین شرایطی هر فردی میتواند بهراحتی آن را ثبت کند.
4. باز خرید (RedemptionGracePeriod)
در بخش چرخه حیات دامنه چیست باید بیان کنیم که دوره بازخرید یا همان Redemption Grace Period یک دوره بسیار مهم است.
در واقع بازخرید به صاحبان دامنه این امکان را میدهد تا پس از انقضای دامنه، فرصت کوتاهی داشته باشند تا دامنه خود را بهراحتی باز خریداری کنند.
بهطورکلی مالکان دامنه میتوانند توسط بازخرید دامنه خود را حفظ کنند و آن را تحت هیچ شرایطی از دست ندهند. بهتر است بدانید که هزینههایی که در مرحله بازخرید باید پرداخت شود، نسبت به هزینههای تمدید معمولی بیشتر است.
5. مرحله حذف (PendingDeletion)
اگر در مرحله تمدید و یا باز خرید با مشکل مواجه شوید و یا به هر دلیل دیگری اقدامات لازم را برای تمدید دامنه خود انجام ندهید، دامنه شما بهسرعت و طی مدت زمان ۴ الی ۵ روز وارد مرحله delete میشود.
سپس تمامی دادهها و اطلاعات دامنه شما به طور کامل برای همیشه حذف خواهد شد و دامنه را برای ثبت عمومی مجدداً فعال و در دسترس قرار میدهند.
جمعبندی
در این مقاله در مورد اینکه چرخه حیات دامنه چیست و چه اهمیتی دارد صحبت کردیم. دامنهها نقش کلیدی و مهمی را در شناسایی وبسایتها برعهده دارند و چرخه حیات مشخص و معینی را طی میکنند.
بهطورکلی چرخه حیات دامنه از مراحل مختلفی مانند آزاد برای ثبت، دامنه فعال، دوره انقضا، بازخرید و مرحله حذف تشکیل شده است.
اگر در یکی از این مراحل با مشکل مواجه شوید و نتوانید تمدید و یا بازخرید دامنه را انجام دهید، دامنه شما وارد مرحله حذف میشود.