کنیبالیزیشن یکی از مفاهیم نگرانکننده و چالش برانگیز در سئو برای صاحبان سایتهای مختلف است. زمانی که با جستجوی یک کلمه کلیدی دو یا چند صفحه از سایت ما در صفحه جستجو گوگل به نمایش گذاشته شود، یعنی سایت دچار کنیبالیزیشن شده است و این یک فاجعه بزرگ محسوب میشود.
برای رفع این مشکل هرچه سریعتر باید اقدام کنید تا از تأثیرات منفی آن روی جایگاه و رتبه سایت در گوگل در امان بمانید. اما کنیبالیزیشن چیست، کنیبالیزیشن چه تأثیری روی جایگاه سایت دارد؟
راهکارهای تشخیص و رفع caanibalization چیست؟ برای پاسخ به سؤالات فوق تا انتهای این مقاله با یاراجو همراه باشید.
کنیبالیزیشن چیست؟
کنیبالیزیشن یا هم نوع خواری یکی از مشکلات جدی و نگرانکنندهای است که امکان دارد برای هر سایتی اتفاق بیفتد. جالب است بدانید که بسیاری از سایتهایی که دچار کنیبالیزیشن شدهاند، صاحبان سایتها از این موضوع اطلاعی ندارند.
حتی در برخی موارد مشاهده شده که صاحبان وب سایت با اینکه شاهد کنیبالیزیشن سایت بودهاند، برای رفع آن اقدامی انجام نمیدهند و گاهی خوشحال هستند، زیرا با جستجوی یک کلمه کلیدی گوگل دو صفحه از سایت آنها را برای کاربران به نمایش میگذارد. اما مفهوم کنیبالیزیشن چیست، مفهوم این موضوع را بهصورت زیر مورد بررسی قرار میدهیم:
کنیبالیزیشن در سئو
کنیبالیزیشن در سئو زمانی رخ میدهد که کاربر یک کلمه کلیدی دو یا چند کلمهای را جستجو میکند و گوگل برای پاسخ به کاربر دو یا چند صفحه از یک سایت را نشان میدهد. زیرا کلمات کلیدی صفحات سایت بسیار مشابه و نزدیک به هم هستند و گوگل توانایی تشخیص درست برای پاسخ به کاربر را نداشته است. در این زمان گوگل با نمایش دادن چند صفحه از یک سایت تصمیمگیری را به کاربر واگذار میکند تا به یکی از صفحات مراجعه کند.
موضوع کنیبالیزیشن چیست، زمانی مشکلساز میشود که هدف شما از ایجاد صفحهها کاملاً یکسان باشد، اما کاربر متوجه این موضوع نمیشود و بهصورت تصادفی روی یکی از صفحات کلیک میکند. همین موضوع شانس شما را در داشتن جایگاه بالای گوگل و کلیک بیشتر کم میکند. به مثال زیر دقت کنید تا بهتر مفهوم کنیبالیزیشن را درک کنید.
- کاربر در گوگل کلمه کلیدی کتاب صوتی ملت عشق را جستجو میکند.
- سایت شما دارای دو صفحه با کلمه کلیدی دانلود کتاب صوتی ملت عشق است.
- گوگل نمیتواند تشخیص دهد کدام صفحه پاسخ بهتری برای کاربر است، پس هر دو صفحه را به نمایش میگذارد.
- کاربر روی یکی از صفحهها کلیک میکند و وارد سایت برای دانلود کتاب میشود.
دقت کنید که هدف هر دو صفحه سایت شما ارائه کتاب صوتی به کاربر بوده است، اما کاربر فقط روی یکی از این صفحات کلیک میکند. درصورتیکه اگر یک صفحه با کلمه کلیدی کتاب صوتی ملت عشق داشته باشید، تمامی کاربران روی همان صفحه کلیک میکنند و در نتیجه کلیک بیشتر و بازید بالاتر از یک صفحه، رتبه و جایگاه سایت شما را گوگل در رتبه بهتری قرار میدهد. این مثال یک نمونه از کنیبالیزیشن چیست، در سئو است که صفحات سایت شما به خودی خود به رتبه و جایگاه سایت لطمه میزند و زمینه را برای رتبه برتر سایت رقبا فراهم میسازد.
بیشتر بخوانید: بهترین سایت های فروشگاهی ایرانی در سال 1403
بررسی راهحلهای رفع مشکل کنیبالیزیشن
اگر سایت شما دچار کنیبالیزیشن شده، با استفاده از راهکارهای ارائه شده در ادامه میتوانید نسبت به رفع آن اقدام کنید. لازم به یادآوری است که چگونگی حل مشکل پیش آمده به ریشه آن بستگی دارد. برخی از این راهحلها عبارتند از:
ادغام محتواها
یکی از سادهترین روشها ادغام محتواها با یکدیگر است. برای این کار نگاهی دقیق به محتواهای صفحات مختلف سایت خود بیندازید و محتواهای ارزشمند را به یک صفحه هدف منتقل کنید. سپس بازنویسی محتوای جدید و کاربردی را در صفحه هدف انجام دهید. با این کار محتواهای بیکیفیت شما به یک محتوای کامل و جامع تبدیل میشود و قطعاً گوگل جایگاه خوبی برای صفحه شما در نظر خواهد گرفت.
بازبینی لینکسازی داخلی و خارجی
استفاده از انکرتکستهای متنوع و متفاوت در صفحات سایت برای لینکسازی محتواها اهمیت زیادی دارد. اگر از انکر تکستهای مشابه برای لینکسازی داخلی و خارجی محتواهای مختلف سایت استفاده کرده باشید، با مشکل کنیبالیزیشن مواجه میشوید.
برای رفع این مشکل لینک سازیها را مجددا بازبینی کنید و در صورت استفاده از انکر تکستهای مشابه آن را تغییر دهید و انکر تکست مختص به محتوا را انتخاب کنید.
استفاده از ریدایرکت 301 برای حذف و ریدایرکت کردن صفحات
یکی دیگر از بهترین روشها برای رفع کنیبالیزیشن انتخاب یک صفحه واحد و حذف باقی صفحات است. برای این کار بهترین و قویترین صفحه محتوایی سایت خود را برای نگهداشتن انتخاب کنید. (جایگاه صفحه در گوگل، لینکهای دریافتی و ترافیک ورودی را بررسی کنید تا بهترین صفحه را شناسایی کنید)
پس از انتخاب بهترین صفحه سایت، محتواهای ارزشمند دیگر صفحات را با استفاده از ریدایرکت به صفحه انتخابی انتقال دهید و در آخر صفحات را پاک کنید.
استفاده از تگ کنونیکال
اگر سایت شما دچار کنیبالیزیشن شده و تمامی صفحات دارای محتوای تقریباً یکسان و مشابهی هستند و نمیتوانید یک صفحه را بهعنوان بهترین صفحه انتخاب و بقیه صفحات را حذف کنید، تگ کنونیکال به کمک شما میآید
. هدف از این تگ این است که مشخص کند با بررسی سایت، کدام صفحه و محتوا باید رتبهبندی شوند. با این کار یکی از صفحات بهعنوان صفحه اصلی در نظر گرفته میشود و دیگر صفحات با آدرس تگ کنونیکال در صفحه اصلی قرار میگیرند.
جمعبندی
در رابطه با پرسش کنیبالیزیشن چیست، باید بیان کنیم که کنیبالیزیشن یکی از مشکلات جدی برای سایتها است و موجب سردرگمی موتورهای جستجو گوگل میشود.
وجود این مشکل و کاهش کلیک و بازدید از صفحات سایت، موجب میشود تا وب سایت جایگاه و رتبه خوبی در گوگل نداشته باشد. برای رفع کنیبالیزیشن سایت از روشهایی مانند بازبینی لینکسازی، ریدایرکت کردن صفحات، ادغام کردن محتواها و تگ کنونیکال استفاده کنید.