برای اینکه بیشتر خواص کشک را بشناسید باید با این قویترین و خوشمزهترین میان وعده آشنایی کامل داشته باشید. کشک یکی از غذاهای سنتی و پرخاصیت ایرانیان بوده که از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته است. این محصول لبنی مواد مغذی و خواص فوقالعادهای داشته که سلامت شما را تضمین میکند. در این مقاله مجله یارجو فواید کشک خشک و تأثیری که روی بدن میگذارد را بررسی میکنیم.
خواص کشک
کشک یک محصول لبنی سنتی ایرانی است که خواص سلامتی فراوانی دارد و از فرآوردههای فرعی شیر به شمار میرود. دوغی که کرهگیری شده را روی حرارت میگذارند و با خشک کردن آن کشک به دست میآید.
این محصول دارای مقادیر بالای پروتئین بوده که برای رشد و ترمیم بافتهای بدن بسیار مهم است. پروتئین کشک به تامین نیاز بدن به این ماده مغذی کمک میکند. کلسیم موجود در کشک برای حفظ سلامت استخوانها و دندانها ضروری است.
کشک حاوی طیف وسیعی از ویتامینها و مواد معدنی، مانند ویتامین B12، آهن، فسفر و پتاسیم است که برای سلامت کلی بدن ضروری هستند. مواد مغذی موجود در آن نیز به افزایش انرژی و رفع خستگی کمک میکنند. در مجموع کشک یک گزینه غذایی بسیار مغذی و سالم بوده که باعث سلامت کلی بدن میشود. مصرف روزانه کشک میتواند به داشتن یک زندگی سالمتر کمک کند.
ارزش غذایی کشک چقدر است؟
لبنیات یکی از مهمترین مواد غذایی ارزشمند برای بدن است که به رشد و تأمین مواد مورد نیاز آن کمک زیادی میکند. خواص کشک که یک فرآورده غذایی لبنی بوده برای تقویت سلامتی تأثیر بسیاری دارد. اگر میخواهید دستگاه گوارش خود را پاکسازی کنید کشک یک ضدعفونیکننده قوی برای بدن است. همچنین داشتن کلسیم و فسفر موجود در این محصول از پوکی استخوان جلوگیری میکند.
کشک منبع غنی پروتئین است. هر 100 گرم کشک حدود 12-15 گرم پروتئین دارد که برای حفظ و تقویت عضلات بسیار مفید است. هر 100 گرم کشک حاوی 300-500 میلیگرم کلسیم بوده که برای سلامت استخوانها و دندانها ضروری است. علاوه بر پروتئین و کلسیم، کشک منبع خوبی از ویتامینهای گروه B، ویتامین A و ویتامین D است. همچنین مقادیر قابل توجهی آهن، منیزیم و فسفر نیز دارد.
فرآیند تخمیر کشک باعث تولید پروبیوتیکهای مفید برای سلامت دستگاه گوارش میشود. به طور کلی به دلیل ترکیب منحصربهفرد مواد مغذی نقش مهمی در تامین نیازهای غذایی بدن ایفا میکند و مصرف آن برای سلامت عمومی بسیار توصیه میشود.
17 فایده کشک برای سلامت، زیبایی و بارداری
کشک خواص بسیاری دارد که در این بخش به شکل مختصر به 17 مورد آن اشاره میکنیم. داشتن مقادیر زیادی اسیدهای آلی در این محصول برای ضدعفونی روده بزرگ و کوچک مفید است. همچنین خواص کشک برای جوانسازی، آفتاب سوختگی و رفع عفونت پوست مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص کشک برای درمان عفونت پوستی
کشک به دلیل خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی که دارد در درمان عفونتهای پوستی بسیار مفید است. از رشد و تکثیر انواع باکتریها و قارچهای پوستی جلوگیری میکند. داشتن خاصیت ضدالتهابی آن نیز باعث کاهش قرمزی، تورم و التهاب ناشی از عفونتهای پوستی میشود.
کشک به دلیل دارا بودن خاصیت ضدمیکروبی میتواند عفونتهای پوستی را از بین ببرد و از ایجاد عفونتهای ثانویه جلوگیری کند. خاصیت مرطوب کنندگی آن نیز به بهبود پوست خشک و ترکخورده ناشی از عفونتهای پوستی کمک خواهد کرد. مصرف کشک میتواند روند بهبود زخمها و جراحات پوستی را تسریع بخشد.
بنابراین استفاده از کشک به شکل موضعی یا مصرف آن به صورت خوراکی در درمان عفونتهای پوستی، مانند آکنه، قارچهای پوستی، زگیل و زخمهای عفونی بسیار مؤثر است.
درمان آفتابسوختگی با کشک
کشک به دلیل داشتن خواص مفید زیر میتواند در درمان آفتاب سوختگی بسیار مؤثر باشد:
- خاصیت خنککنندگی
- خاصیت مرطوبکنندگی
- خاصیت ضدالتهابی
- خاصیت ترمیمکنندگی
برای استفاده از خواص کشک در درمان آفتاب سوختگی میتوان آن را به صورت یک ماسک خنک روی پوست آفتاب سوخته قرار داد و بگذارید تا خشک شود. سپس با آب سرد شسته و خشک کنید. این روند را چند بار در روز تکرار کرده تا علائم آفتاب سوختگی کاهش پیدا کند. همچنین میتوان با آبلیموی تازه آن را ترکیب کرده و به صورت یک پماد بر روی پوست آفتاب سوخته بمالید و بعد از 15 الی 20 دقیقه شستشو دهید.
خواص کشک برای شادابی و جوانسازی پوست
کشک به دلیل داشتن ترکیبات مغذی متعدد میتواند خواص مفیدی برای شادابی و جوانسازی پوست داشته باشد. کشک سرشار از ویتامینهای A، B1، B2، B6، E و همچنین کلسیم، آهن، روی و سلنیوم است. این مواد مغذی باعث تقویت بافت پوست، بهبود سلامت سلولهای پوستی و جلوگیری از پیری زودرس پوست میشوند.
این محصول حاوی پروتئینهای مفید برای پوست، مانند کازئین و آلبومین است. این پروتئینها به بازسازی و تقویت ساختار پوست کمک میکنند. اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 نیز باعث نرم و شاداب نگه داشتن پوست خواهد شد. ترکیبات آنتی اکسیدانی ،مانند ویتامین C از پوست در برابر آسیبهای محیطی محافظت میکند.
برای استفاده از خواص کشک برای شادابی و جوانسازی پوست میتوان آن را به صورت ماسک بر روی پوست صورت قرار داد و پس از مدتی با آب ولرم شستشو داد. همچنین میتوان کشک را با عسل ترکیب کرده و به صورت پماد بر روی پوست استفاده کرد.
فواید کشک و رفع تیرگی دور چشم
کشک میتواند فواید مفیدی برای رفع تیرگی دور چشم داشته باشد:
- خاصیت مرطوب کنندگی
- آنتیاکسیدانها
- ویتامینها و مواد معدنی
- خاصیت ضد التهابی
برای استفاده از کشک برای رفع تیرگی دور چشم میتوان آن را به شکل ماسک دور چشم استفاده کرد. همچنین میتوان آن را با روغنهایی، مانند روغن بادام شیرین ترکیب کرده و به صورت پماد بر روی پوست دور چشم بمالید. این روشها به تقویت پوست و رفع تیرگی دور چشم کمک میکنند.
خواص کشک برای ترمیم و پاکسازی پوست
کشک حاوی پروتئین و چربی است که به نرم و مرطوب نگهداشتن پوست کمک میکند. این خاصیت باعث بهبود پوست آسیبدیده و ترمیم آن میشود. همچنین منبع خوبی از آنتیاکسیدانها، مانند ویتامین C و E بوده که از پوست در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت کرده و روند ترمیم را تسریع میبخشد. برخی مطالعات نشان دادهاند که کشک میتواند به تحریک تولید کلاژن در پوست کمک کرده و باعث افزایش انعطافپذیری و استحکام پوست شود.
با استفاده از ماسکهای کشک یا ترکیب آن با روغنهای گیاهی مناسب میتوان از این فواید برای ترمیم و بازسازی پوست بهره برد.
خواص کشک و جلوگیری از عفونت واژن
کشک یکی از محصولات لبنی سنتی است که در طب سنتی ایرانی از آن به عنوان دارویی مفید برای سلامت زنان استفاده میشود. این محصول لبنی دارای خواص فراوانی بوده که میتواند به پیشگیری و درمان عفونتهای واژن کمک کند.
ترکیباتی که در کشک وجود دارد رشد باکتریها و قارچهای عامل عفونتهای واژنی را مهار میکند. خاصیت اسیدی آن نیز به حفظ pH طبیعی واژن کمک کرده و این امر مانع رشد عوامل بیماریزا خواهد شد. به همین دلیل در طب سنتی از کشک به صورت واژینال برای پیشگیری و درمان عفونتهای واژنی استفاده میشود.
بهبود عملکرد مغز
مواد معدنی، مانند کلسیم، فسفر، مس و روی برای عملکرد صحیح مغز بسیار ضروری هستند که این ترکیبات در خواص کشک وجود دارد. در مجموع مصرف منظم کشک به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم میتواند برای سلامت و عملکرد بهتر مغز بسیار مفید باشد.
خواص کشک و پیشگیری از پوکی استخوان
کشک دارای خواص متعددی بوده که در پیشگیری از پوکی استخوان نقش مهمی ایفا میکند. منبع غنی از کلسیم که ماده معدنی اصلی برای استحکام و سلامت استخوانها محسوب میشود. مصرف منظم این ماده غذایی میتواند به تأمین نیاز روزانه بدن به کلسیم کمک کند. همچنین منبع خوبی از ویتامین D که برای جذب و استفاده بهینه کلسیم توسط بدن ضروری است. این ترکیب جذب و تثبیت کلسیم در استخوانها را تقویت میکند.
مواد معدنی دیگر، مانند فسفر، منیزیم و روی نیز برای سلامت استخوانها ضروری هستند. در مجموع مصرف منظم کشک به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل میتواند به پیشگیری از پوکی استخوان و حفظ سلامت استخوانها را به دنبال داشته باشد.
خواص کشک برای حفظ سلامت جنین
کشک حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین بوده که برای رشد و نمو جنین در طول بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد. پروتئینهای موجود در کشک به تشکیل و توسعه سلولهای جنینی کمک می کنند. کلسیم یکی از مواد معدنی ضروری برای سلامت جنین است. کشک منبع غنی از کلسیم و مصرف آن در طول بارداری به تشکیل و رشد استخوانها و دندانهای جنین کمک می کند.
این محصول حاوی ویتامین A که برای تکامل چشم، قلب و سیستم عصبی جنین بسیار مهم است. این ویتامین همچنین به پیشگیری از ناهنجاریهای مادرزادی منجر میشود. ویتامین B12 موجود در کشک برای تشکیل سلولهای خونی جنین و جلوگیری از کمخونی مادر ضروری است.
پس مصرف منظم آن در طول بارداری به حفظ سلامت جنین، رشد مناسب و پیشگیری از ناهنجاریهای مادرزادی کمک میکند. همچنین برای سلامت مادر حین بارداری نیز مفید است.
فواید کشک برای درمان شوره سر
برای استفاده از فواید کشک برای درمان شوره سر میتوان آن را به شکل ماسک پوست سر استفاده کرد. همچنین آن را با شامپو ترکیب نموده و به طور منظم برای شستشوی سر استفاده کرد. با مصرف مکرر کشک به کاهش شدت شوره و بهبود سلامت پوست سر دست پیدا خواهید کرد.
کاهش فشارخون با کشک محلی
کشک محلی میتواند به کاهش فشار خون کمک کند به دلایل زیر:
- منبع پتاسیم
- خاصیت ادرارآور
- تأثیر مثبت بر قلب
- کاهش استرس
برای استفاده از کشک محلی به منظور کاهش فشار خون آن را روزانه مصرف کرده، اما توجه داشته باشید که مصرف آن نباید جایگزین درمانهای پزشکی شود و همواره با پزشک خود مشورت کنید.
خواص کشک محلی و افزایش سیستم ایمنی بدن
باکتریهای فعالی در کشک وجود دارد که با میکروبهای بیماریزا مبارزه و از دستگاه گوارش در برابر آن محافظت میکند. کشک محلی منبع غنی از ویتامینهای گروه B، ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E است. همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد معدنی مثل روی، آهن، کلسیم و منیزیم است. این مواد مغذی نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند.
طبق تحقیقاتی که در دانشگاه وین اتریش انجام شده مصرف 200 گرم ماست در روز به اندازههای داروهای تقویت سیستم ایمنی مفید خواهد بود.
کشک محلی حاوی پروبیوتیکها یا باکتریهای مفید روده است که به حفظ تعادل میکروبیوم روده کمک میکنند. سلامت میکروبیوم روده نقش مهمی در عملکرد صحیح سیستم ایمنی دارد.
کاهش احساس گرسنگی با کشک محلی
کشک محلی میتواند به کاهش احساس گرسنگی و افزایش احساس سیری کمک کند. این خاصیت کشک محلی به چند دلیل است:
- منبع پروتئین
- محتوای چربی
- فیبر موجود
- عوامل متابولیکی
بنابراین از مصرف کشک محلی به عنوان یک میان وعده سالم بهره برده تا احساس گرسنگی کاهش یافته و احساس سیری افزایش پیدا کند. البته در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید.
تنظیم دمای بدن در دوران بارداری
مصرف کشک در دوران بارداری باعث تنظیم دمای بدن مادر باردار میشود. پروتئینهای موجود در کشک به تنظیم عملکرد غدد درونریز بدن کمک میکنند. این امر باعث بهبود تنظیم دمای بدن میشود. حاوی ویتامینهای مختلفی بوده که باعث حفظ تعادل دمای بدن شده به خصوص ویتامین B و ویتامین C موثر هستند؛ بنابراین مصرف منظم کشک محلی در دوران بارداری به حفظ تعادل دمای بدن مادر کمک میکند.
پیشگیری از بیماریهای عفونی دهان
مصرف کشک باعث پیشگیری از برخی بیماریهای عفونی دهان میشود. یکی از فواید وجود باکتریهای موجود در آن بوده که حاوی ترکیباتی، مانند لاکتوباسیلوس و پپتیدهای ضدمیکروبی است که باکتریهای بیماریزای دهان را کنترل میکند. باکتریهای مفید در کشک میتوانند فلور میکروبی دهان را بهبود بخشند. خواص اسیدی و قلیایی کشک نیز به ضدعفونی کردن محیط دهان کمک خواهد کرد.
خواص ضدپیری کشک
کشک دارای خواص ضدپیری متعددی است که منجر به پیشگیری و کاهش عوارض پیری میشود. کشک حاوی مقادیر قابل توجهی آنتیاکسیدان بوده این ترکیبات از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت و روند پیری را کاهش میدهند.
خواص کشک برای لاغری
یکی دیگر از خواص کشک برای کمک به لاغری و کاهش وزن مفید است. این محصول حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین بوده که احساس سیری بیشتری پس از مصرف خواهید داشت.
ریبوفلاوین (ویتامین B2) موجود در کشک در فرآیندهای متابولیکی بدن نقش دارد. بهبود متابولیسم به سوزاندن چربیهای اضافی کمک میکند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف کشک باعث کاهش چربیهای اضافی بدن میشود. این اثر به دلیل ترکیبات ضدالتهابی موجود در آن است؛ بنابراین مصرف منظم این ماده به عنوان بخشی از یک برنامه غذایی متعادل منجر به کاهش وزن و لاغری شما خواهد شد.
کمک به تناسب اندام
کشک دارای ویژگیهای مفیدی برای کمک به تناسب اندام و بهبود سلامت است. پروتئین آن برای ساختن عضلات ضروری و تقویت اندام و افزایش توده عضلانی را به دنبال دارد. همچنین یک منبع خوب کربوهیدرات و ویتامینها بوده که به افزایش سطح انرژی و فعالیت بدنی منجر میشود.
خواص کشک ناشتا
مصرف کشک در حالت ناشتا برای سلامتی مزایای متعددی دارد. فایده کشک به دلیل ترکیبات سیرکننده و کاهشدهنده اشتها مصرف آن در هنگام ناشتا به کنترل اشتها و در نتیجه باعث ایجاد کاهش مصرف کالری و وزن خواهد شد. همچنین سرشار از پروبیوتیکها و فیبر بوده که برای حفظ تعادل میکروبیوم روده و بهبود عملکرد گوارشی مفید است. مصرف آن ناشتا به بهبود هضم و دفع کمک میکند.
فایده کشک خشک برای قند خون
یکی از فواید کشک خشک کمک به کاهش سطح قند خون است و برای پیشگیری از قند خون مصرف کشک خشک می تواند یک انتخاب مناسب و خوشمزه باشد، به همین خاطر مشاورین آنلاین حوزه تغذیه یارجو تاکید دارند که در سبد غذای خود کشک خشک را نباید فراموش کنید و از مواد مغذی این محصول سنتی استفاده کنید.هر چند علاوه بر مصرف کشک، داشتن رژیم غذایی جهت کنترل قند خون برای افراد مبتلا به این بیماری ضرروی است.
خواص کشک برای بدنسازها
کشک یکی از بهترین منابع سالم برای دریافت کلسیم است از سوی دیگر مصرف کشک باعث ایجاد انرژی و توان کافی برای بدن سازها می شود و در ریکاوری ورزشکار مثمر ثمر است.
هر چند اصول تمرینات بدنسازی برای رشد عضلات اما تغذیه مناسب، دریافت پروتئین کافی، انرژی و کلسیم که در کشک خشک موجود است، می تواند به روند بدنسازی کمک کند.
انواع مختلف کشک
کشک انواع مختلفی دارد که به شرح زیر است:
کشک خاکستری:
این نوع کشک حاوی مواد مغذی بسیاری بوده و یکی از محصولات بومی خراسان رضوی است. برای درست کردن این محصول ابتدا دوغ را در ظروف چدنی میجوشانند تا خمیری شکل شود. سپس آن را زیر نور آفتاب خشک میکنند.
کشک زرد:
اگر این نوع کشک را پودر کنید رنگ آن زرد خواهد بود و ماده اصلی در تهیه غذای کاله جوش است. از این کشک به عنوان نمک و ادویه در غذاها نیز استفاده میشود.
کشک لور:
کشک لور چربی کمتری نسبت به خامه داشته و نمک ندارد. پس اگر چربی بالا و پرهیز غذایی دارید از این محصول استفاده کنید.
کشک خشکو:
کشکی که کوبیده و الک شده به آن کشک خشکو میگویند و به حالت گلوله مانند و اندازه توپهای پینگ پنگ درآمده است. البته به شکل رشتهایی نیز بستهبندی شده آن برای خرید وجود دارد.
کشک سویا خشک:
این نوع کشک با استفاده از سویا در کارخانه به دست میآید که به آن سویا کشک یا کشک سویا گفته میشود. این محصول به شکل صنعتی تهیه شده و خواص کشک محلی را نداشته، بلکه از فواید سویا برخوردار است.
هر کدام از این انواع کشک ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند و بسته به نوع غذا و سلیقه فرد میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
جمعبندی
کشک خشک یکی از محصولات جانبی تهیه شده از شیر بوده که خواص بسیاری برای سلامتی فرد دارد. کودکان و افراد میانسال باید آن را در برنامه غذایی خود قرار دهند. کمک به سلامت سیستم ایمنی بدن، عملکرد بهتر مغز، سلامت پوست و مو، کمک به استحکام استخوانها، تقویت دستگاه گوارش و… همگی از خواص کشک به شمار میرود. در این میان کشک محلی از فواید بیشتری برخوردار است که برای تأمین انرژی بدن، سلامتی پوست، زنان باردار و ورزشکاران مفید خواهد بود. همه افراد برای تأمین مواد موردنیاز بدن خود میتوانند از این محصول استفاده کنند.
ما در این مقاله این ماده خوش طعم و دلپذیر را با برخی از خواص کشک اورمان مورد بررسی قرار دادیم. همچنین سعی کردیم در این مطلب با علاوه بر آشنایی با فواید آن انواع گوناگون این محصول را نیز بشناسید. تا در سبد غذایی خود از آن استفاده کنید.